474.531 Fuktmåling i bygninger. Instrumenter og metoder Denne anvisningen behandler måling av fukt i bygninger. Anvisningen beskriver aktuelle instrumenttyper og metoder for å kartlegge eller måle fukt i materialer og konstruksjoner. Anvisningen angir ikke detaljerte krav til fuktinnhold. En innføring i teorigrunnlaget for fukt i bygninger er gitt i Byggdetaljer 421.132 Fukt i bygninger. Teorigrunnlag. Byggdetaljer 474.533 Byggfukt. Uttørking og forebyggende tiltak omhandler tiltak mot byggfukt i nye bygningskonstruksjoner. En mer omfattende behandling av fuktteori og -måling er gitt i håndboka Fukt i bygninger [751]. Anvisningen henvender seg til de som utfører fuktmålinger i bygninger og til bestillere og mottagere av fuktundersøkelser.
543.204 Montering av gips-, spon- og trefiberplater på vegger og i himlinger Denne anvisningen beskriver montering av bygningsplater av gips, spon eller trefiber på vegger og i himling i tørre rom. Spesialformater og platetyper med spesiell overflate/struktur, samt platetyper beregnet for egne monteringssystemer, monteres i henhold til produsentenes produktbrosjyrer og tekniske godkjenninger.
740.218 Renhold av inventar- og innredningsoverflater. Midler og metoder Dette bladet omhandler renhold av inventar- og innredningsoverflater i boliger, barnehager, skoler, idrettshaller, kontorer, butikker, helseinstitusjoner og bygninger med tilsvarende renholdsbehov. Bladet redegjør for aktuelle midler, utstyr, metoder og frekvenser for renhold og lettere vedlikehold. Det er lagt vekt på å beskrive praktiske løsninger som vil tilfredsstille de fleste brukerkravene. Renhold av golv er behandlet i Byggforvaltning 741.203 og 741.204.
527.204 Bad og andre våtrom Dette bladet omhandler overordnede forhold som må vurderes når man bygger bad og andre våtrom i boliger. Bad i institusjoner og hoteller og våtrom med tilsvarende vannpåkjenning omfattes også av bladet. Videre beskriver bladet prinsippene for vann- og fuktsikring samt kritiske detaljer. Figur 01 viser eksempel på innredning og rørføring i baderom. Ombygging av baderom i eksisterende bygninger er behandlet i Byggforvaltning 727.826. Teknisk utførelse av golv og vegger er vist i Byggdetaljer 541.805, 543.505 og 543.506.
543.505 Våtromsvegger med overflate av vinyl, baderomspanel eller maling Dette bladet omhandler våtromsvegger med overflater av veggvinyl, baderomspanel og malingssystemer for våtrom. Bladet beskriver løsninger som gir tilfredsstillende fuktsikring i våtsonene av rommet. Videre er det beskrevet løsninger for eventuelle tørre soner i rommet. Våtrom er her baderom, vaskerom og andre mindre våtrom med moderat belastning i både private boliger, offentlige institusjoner og hoteller, men ikke våtrom i større anlegg, for eksempel dusj eller garderobe i svømmehaller og idrettsanlegg. Våtromsvegger med fliskledning er beskrevet i Byggdetaljer 543.506.
543.310 Tapetsering. Utførelse Foto: SINTEF Byggforsk Denne anvisningen omhandler tapetsering av innvendige vegger, inkludert oppsetting av veggvinyl i våtrom. Den tar for seg opplimingsteknikker og limtyper for aktuelle tapettyper. Tapettyper og tapetegenskaper er behandlet i Byggdetaljer 573.271. Hvis produsenten har egen monteringsanvisning for sitt produkt, skal denne følges.
470.112 Miljøriktig valg av produkter. ECOproductmetoden ECOproduct er en metode laget for å foreta miljøriktige produktvalg i et byggeprosjekt. Denne anvisningen beskriver hvordan man benytter metoden. Informasjon fra miljødeklarasjon (Environmental Product Declarations – EPD) for et produkt må ligge til grunn for å nyttiggjøre seg metoden. Anvisningen retter seg mot alle aktører i bygg- og anleggsbransjen. Den forutsetter generell kjennskap til miljødeklarasjoner, se Byggdetaljer 470.103 Miljødeklarasjoner av byggevarer.
570.111 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved bruk av bygningsmaterialer Dette bladet inneholder anvisninger for tiltak knyttet til helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved håndtering og bruk av bygningsmaterialer og stoffer i byggeperioden. Bladet beskriver krav og anbefalinger, samt personlig verneutstyr. I tillegg beskrives HMS-hensyn ved aktuelle bygningsmaterialer. Bladet tar ikke for seg ergonomi eller støt-/falltilfeller, og utstyr som hjelm, vernesko og fysiske sikringstiltak er ikke omtalt.
571.050 OSB-plater. Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver OSB-plater til bruk i bygningskonstruksjoner. OSB er forkortelse for Oriented Strand Board. Anvisningen omtaler platetyper, bruksområder, produksjonsprosess, de viktigste materialegenskapene og krav til dokumentasjon.
571.047 Gipsplater. Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver gipsplater til bygningskonstruksjoner. Anvisningen omtaler gipsplater uten fiberarmering, gipsplater med fibermatteforsterket overflate og gipsplater der fibrene er fordelt i kjernen. Anvisningen gir oversikt over platetyper, bruksområder, produksjonsprosess, de viktigste materialegenskapene og krav til dokumentasjon.
571.049 Kryssfinerplater. Typer og egenskaper Denne anvisningen tar for seg kryssfinerplater til bruk i bygninger. Anvisningen omtaler platetyper, bruksområder, produksjonsprosess, de viktigste materialegenskapene og krav til dokumentasjon.
571.046 Sponplater. Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver sponplater framstilt med polymere bindemidler (harpikser), brukt som innvendig kledning, taktro og gulvplater. Sponplater framstilt med mineralske bindemidler (gips og sement) er vesentlig forskjellige fra plater med polymere bindemidler og omtales ikke i denne anvisningen. Anvisningen omtaler platetyper, bruksområder, produksjonsprosess, de viktigste materialegenskapene og krav til dokumentasjon.
571.048 Trefiberplater. Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver bygningsplater av trefiber. Anvisningen omtaler platetyper, bruksområder, produksjonsprosess, de viktigste materialegenskaper og krav til dokumentasjon.
571.508 Keramiske fliser. Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver de viktigste egenskapene ved forskjellige typer keramiske fliser. Mosaikk og glassfliser omtales også.
543.506 Våtromsvegger med fliskledning Dette bladet omhandler våtromsvegger med fliskledning. Bladet beskriver løsninger som gir tilfredsstillende fuktsikring i våtsonene av rommet. Det er også beskrevet løsninger for eventuelle tørre soner i rommet. Våtrom er her baderom, vaskerom og andre mindre våtrom med moderat belastning i både private boliger, offentlige institusjoner og hoteller, men ikke våtrom i større anlegg, for eksempel dusj eller garderobe i svømmehaller og idrettsanlegg. Vegger med overflater av veggvinyl, baderomspanel og malingssystemer for våtrom er beskrevet i Byggdetaljer 543.505.
573.114 Lim, fugemasser og fugeprofiler til keramiske fliser Denne anvisningen beskriver lim for festing av fliser, mosaikk og naturstein, samt tilhørende fugemasser. Anvisningen tar for seg viktige material- og bruksegenskaper. Den beskriver også forhold ved utførelsen av betydning for sluttresultatet. Fugeprofiler brukt i kombinasjon med fugemasser er også omtalt. Elastiske fugemasser for bruk i bevegelsesfuger og for å tette overganger mellom materialer og skjøter som overganger mellom golv og vegg, er beskrevet i Byggdetaljer 573.104 Fugemasser. Egenskaper og materialvalg.
573.271 Tapeter. Typer og egenskaper Denne anvisningen inneholder oversikt over aktuelle tapettyper, anbefalte bruksområder og egenskaper. Anvisningen gir også oversikt over symboler for egenskaper som tapetrullene merkes med. Oppsetting av tapeter beskrives i Byggdetaljer 543.310.
421.132 Fukt i bygninger. Teorigrunnlag Dette bladet gir en innføring i teorigrunnlaget vedrørende fukt i luft og materialer i bygninger. Det redegjør for bruk av luftfuktighetsdiagram og beregninger som kan være aktuelle ved vurdering av fare for fuktskader. Bladet behandler også diagrammer med fukttekniske data for opptak og innhold av fukt i luft og materialer. Transport av vann i væskefase er ikke behandlet. For mer detaljert teori og beregninger, se [821].
474.533 Byggfukt. Uttørking og forebyggende tiltak Dette bladet omhandler tiltak mot byggfukt i nye bygningskonstruksjoner. Det viser typiske byggfuktnivåer i materialer og konstruksjoner, og hvor mye de bør tørkes for å unngå inneklimaproblemer, bygningsskader og forsinkelser. Bladet beskriver aktive tørkemetoder for bygninger og viser hvordan man kan beregne nødvendig uttørkingstid.
474.511 Vurdering av fuktsikkerhet. Kontrollpunkter Dette bladet inneholder kontrollpunkter med spesiell fokus på fuktsikring i prosjektering og utførelse av bygninger. Kontrollpunktene kan være bilag til kontrollplan, eller tjene som sjekklister i byggesaken, se pkt. 2. Målgruppe er prosjekterende (arkitekter og byggetekniske rådgivere), utførende og ansvarlig kontrollerende. Hensikten er å skjerpe bevisstheten om at fuktproblematikk er en av de viktigste utfordringene i byggebransjen, og at det lønner seg økonomisk å ta fukt på alvor.
421.522 Emisjoner fra byggevarer. Anbefalte grenseverdier Denne anvisningen omhandler anbefalte grenseverdier for emisjoner av kjemiske forbindelser til inneluft fra nye byggematerialer. Byggdetaljer 421.523 Emisjoner fra byggevarer. Måling i laboratorium og resultater gir en nærmere beskrivelse av typer og mengder emisjoner fra ulike materialgrupper, og omtaler målemetoder. Emisjoner fra innredninger og møbler kan også ha en betydelig påvirkning på inneluft. Det er ikke behandlet i denne avisningen.
524.213 Innervegger med trestendere Denne anvisningen viser egenskaper for og utførelse av innvendige veggkonstruksjoner med stendere av tre. Utførelse av doble veggkonstruksjoner mellom boliger o.l. er vist i Byggdetaljer 524.305 Skillevegg mellom rekkehusboliger. Utførelse av vegger i våtrom er vist i Byggdetaljer 543.505 Våtromsvegger med overflate av vinyl, baderomspanel eller maling og Byggdetaljer 543.506 Våtromsvegger med fliskledning.
524.233 Innervegger med stålstendere Denne anvisningen viser utførelse av innvendige, ikke-bærende skilleveggkonstruksjoner med stendere av tynnplateprofiler i stål. Slike vegger blir særlig brukt i kontor- og næringslokaler og i fleretasjes boligbygninger. Veggene er særlig egnet der det er krav om bruk av ubrennbare materialer. Lydisolerende egenskaper er også omtalt, men er mer omfattende behandlet i Byggdetaljer 524.325 Lydisolasjonsegenskaper til lette innervegger og 524.331 Lydisolering i kontorlokaler.
474.511 Fuktsikkerhet. Viktige kontrollpunkter ved prosjektering og utførelse Denne anvisningen gir en oversikt over viktige kontrollpunkter for fuktsikkerhet under prosjektering og utførelse av bygninger. Kontrollpunktene kan innarbeides som del av en fuktkontrollplan eller tjene som sjekklister i byggesaken. Anvisningen kan være et hjelpemiddel for å hindre byggskader, ivareta helse og oppfylle minimumskravene til fuktsikring av bygninger i gjeldende byggteknisk forskrift. Målgruppa er tiltakshavere, prosjekterende, utførende og ansvarlig kontrollerende. Om værbeskyttelse under bygging, se Byggdetaljer 503.415.
474.533 Uttørking og forebygging av byggfukt Denne anvisningen forklarer hvordan man kan forebygge og tørke ut uønsket byggfukt i materialer ved bygging. Anvisningen gir anbefalinger om: – forebyggende tiltak, som riktig planlegging og materialhåndtering – metoder for uttørking av nybygg – systemer for oppvarming og fordeling av tørkeluft – avfuktere, herunder sorpsjonsavfuktere og kondensavfuktere – uttørkingstider for betong og tre, med eksempler på beregning Målgruppe er prosjekterende, byggherrer, entreprenører, leverandører av byggvarme- og byggtørketjenester.
BVN 21.200 Spesifikasjon av utstyr, innredning og tettesjikt. Sjekkliste Dette bladet bør benyttes som sjekkliste i planleggingsfasen. Hensikten er å komme fram til spesifikasjoner for valg av materialer og utførelse som skal inn i beskrivelsen.
BVN 32.110 Utførelse av bindingsverksvegg. Utforming og dimensjoner Dette bladet omhandler utførelse av bindingsverksvegger i våtrom. Det er vist vegger med bindingsverk av tre og nødvendige plater eller rupanel og spikerslag for oppheng av utstyr. Bindingsverksvegger med tynnplateprofiler av stål er kort omtalt. Detaljer for veggløsningene er vist i BVN 32.111. De viste veggene kan være ikke-bærende eller bærende. Prinsippet for oppbygningen er det samme, men bærende vegger har som regel kraftigere stendere enn ikke-bærende vegger. For dimensjonering av bærende vegger vises det til anvisninger i Byggforskserien, Byggdetaljer gruppe 523 og 524.
BVN 32.111 Utførelse av bindingsverksvegg. Detaljer Dette bladet viser detaljer ved utførelse av bindingsverksvegger i våtrom. Det er vist vegger med bindingsverk av tre eller tynnplateprofiler av stål og nødvendige plater eller rupanel og spikerslag/forsterkningsplater for oppheng av utstyr. Videre er det vist detaljer for sjaktvegger. Utforming av og dimensjoner for bindingsverket fins i BVN 32.110. De viste veggene kan være ikke-bærende eller bærende.
BVN 34.010 Valg av membran og ferdig overflate i våte og tørre soner Bladet beskriver hvilke krav som stilles til overflater i våte og tørre soner i våtrom, samt hvilke materialer som er aktuelle som membran og ferdig overflate på ulike underlag.
BVN 34.315 Legging av membran på golv og vegg Dette bladet angir krav til legging av membraner på golv og vegg. Legging/montering av vinylbelegg er beskrevet nærmere i BVN 34.410 og BVN 34.420. Fullstendige leggeprosedyrer går fram av produsentenes anvisninger.
BVN 34.420 Vinylbelegg for vegg. Montering Dette bladet behandler montering av vinylbelegg på vegg. Det forutsettes bruk av homogen veggvinyl på rull med bredde på 2 m. Fullstendig leggeprosedyre går fram av leverandørenes anvisninger. Krav til veggoverflater i våte og tørre soner i våtrom er nærmere beskrevet i BVN 34.010. Der fins også oversikt over hvilke produkter som er aktuelle som membran og ferdig overflate på ulike underlag. Avslutningsdetaljer av vinylbelegg mot dør eller vindu i eller nær våtsone er beskrevet i BVN 32.660. Bladet behandler ikke montering av våtromstapeter.
BVN 34.510 Baderomspanel. Planlegging og utførelse Dette bladet omhandler forberedelser, planlegging og montering av baderomspanel. Bladet tar for seg tetting i skjøter, rundt gjennomføringer, hjørner og kanter. Da de forskjellige leverandørene kan angi ulike prosedyrer, henviser vi til monteringsanvisningen fra den enkelte leverandør.
BVN 34.705 Underlag for keramiske fliser. Krav til materialer og utførelse Dette bladet omhandler krav til membran og øvrig underlag for keramiske fliser, samt valg av fliser, lim og mørteltyper. Hensikten er å hindre feil og skader.
BVN 34.706 Flisarbeider Dette bladet omhandler planlegging og framgangsmåte ved flislegging med keramiske fliser i våtrom. Krav til underlag for keramiske fliser, samt valg av fliser og limtyper, er behandlet i BVN 34.705.
BVN 53.010 Tetthetsprøving av membraner etter montering Dette bladet beskriver metoder som kan brukes til å prøve vanntetthet for membraner ved bygging av gulv og vegger i våtrom. Membraner er vanntettende sjikt i ett eller flere lag som skal hindre vann i å trenge inn i en konstruksjon. Vanntettende sjikt er påstrykningsmembraner, banevarer, vinylbelegg, baderomspanel, malingssystemer og våtromsplater.
BVN 60.015 Fuktregistrering og fuktmåling. Instrumenter og metoder Dette bladet viser de vanligste metodene og instrumenttypene for å indikere eller måle fukt i bygninger. Bladet omtaler bruksområder, begrensninger, og vedlikehold. Bladet orienterer også om kritisk fukttilstand og ulike mål for fukt. Fuktmåling og tolking av resultatene krever kunnskap om fukt i materialer og konstruksjoner, og må ses i sammenheng med historikk og annen informasjon om konstruksjonene.
BVN 61.511 FDV-dokumentasjon for et prosjekt. Eksempel på innholdsfortegnelse Dette bladet gir eksempel på innhold og innholdsfortegnelse i en FDV-dokumentasjon, en dokumentasjon for forvaltning, drift og vedlikehold av våtrommet og installasjonene. Denne dokumentasjonen skal følge bygget og oppdateres ved endringer i bygget eller ved nye løsninger og installasjoner.
BVN 52.200 Bygningsplater Bladet omtaler kort vanlige platematerialer brukt som underlag for membraner og overflatebelegg i våtrom. Aktuelle bruksområder for de ulike platetypene er gitt. Riktige materialer og korrekt utførelse er avgjørende for god kvalitet på de etterfølgende arbeidene og det ferdige resultatet. Hvilke platetyper som egner seg under de forskjellige membrantypene, er vist i BVN 34.010. Om underlag for keramiske fliser, se BVN 34.705.
BVN 34.010 Våte og tørre soner i baderom og andre våtrom. Valg av membran og ferdig overflate Dette bladet omhandler våte og tørre soner i baderom, dusjrom og vaskerom. Bladet gir en oversikt over hvilke materialer som er aktuelle som membran og ferdig overflate på ulike underlag i de to sonene.
BVN 21.200 Spesifikasjon av utstyr, innredning og tettesjikt. Sjekkliste for avtale med oppdragsgiver Sjekklistene i dette bladet bør benyttes i planleggingsfasen og for avklaringer med oppdragsgiver. Hensikten er å komme fram til spesifikasjoner for valg av materialer og utførelse som skal inn i beskrivelsen.
BVN 34.705 Underlag for keramiske fliser. Krav til materialer og forberedelse av underlaget Dette bladet omhandler krav til underlag for keramiske fliser og krav til ferdig flate. Bladet beskriver også valg av fliser, lim og fugemasser. Flisarbeider er beskrevet i BVN 34.706.
BVN 34.706 Planlegging og utførelse av flisarbeider Dette bladet omhandler planlegging og framgangsmåte ved legging av keramiske fliser og mosaikk i våtrom. Krav til underlag og ferdig overflate samt valg av fliser, lim og fugemasser er behandlet i BVN 34.705.